Principles and practice of poultry culture – 1912
John Henry Robinson (1863-1935)

Principi e pratica di pollicoltura – 1912
di John Henry Robinson (1863-1935)

Trascrizione e traduzione di Elio Corti
2016
Traduzione assai difficile - spesso incomprensibile
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CAPITOLO XXIV

[449] CHAPTER XXIV

CAPITOLO XXIV

GEESE AND SWANS

OCHE E CIGNI

Domestic geese in America are mostly of European derivation, but there are also races from Asia, and the American wild goose is quite extensively bred in confinement in some districts, and in such places is largely used to cross with domesticated races. European and Asiatic types are supposed to be from different wild types, but from the fact that they interbreed freely it is assumed that these must have been varieties of the same species. While some races of geese are quite regularly better layers than others, and occasionally an individual gives large egg production, laying qualities have not been sufficiently developed in any race to justify its description as a laying type. Geese are kept in domestication usually for their flesh, but occasionally for ornament. The most appropriate classification, therefore, is to make two divisions, economic and ornamental.

Le oche domestiche in America sono sopratutto di derivazione europea, ma ci sono anche razze che vengono dall'Asia, e l'oca selvatica americana è allevata in segregazione in modo del tutto estensivo in alcuni distretti, e in tali luoghi è assai usata per l’incrocio con razze addomesticate. Si suppone che i tipi europei e asiatici siano derivati da tipi selvatici diversi, ma per il fatto che si ibridano liberamente si presume che debbano essere state delle varietà della stessa specie. Mentre alcune razze di oche sono assai regolarmente migliori ovaiole rispetto ad altre, e di quando in quando un individuo dà una grande produzione di uova, le qualità ovaiole non sono state sufficientemente sviluppate in alcuna razza per giustificare la sua descrizione come un tipo da uova. Le oche sono di solito tenute addomesticate per la loro carne, ma di quando in quando per ornamento. La classificazione più adatta, perciò, è fare 2 suddivisioni, economica e ornamentale.

Economic races of geese. The most important races of geese are the European races. The influence of other blood on stocks in the country at large is practically negligible. Our common geese came with the early settlers from Europe. Our popular improved races are bred as received in later days from the parts of Europe where they were developed.

Razze di oche economiche. Le più importanti razze di oche sono le razze europee. L'influenza nel paese di altro sangue sui gruppi è in generale praticamente trascurabile. Le nostre oche comuni giunsero dall'Europa coi primi coloni. Le nostre razze popolari migliorate sono allevate essendo ricevute più tardi dalle parti d'Europa dove furono sviluppate.

The common geese. The greater part of our stocks of geese apparently still retain the type and characteristics of the geese common in Europe since long before the beginnings of history. The graylag goose is the wild variety from which it is supposed that the common domestic stock is derived. Except where selection for white has been made, gray and mixed gray and white are the prevailing colors. While inferior in size to the largest improved races, the common geese are large enough, when bred and grown well, to answer ordinary market requirements, and are extremely hardy.

Le oche comuni. La maggior parte dei nostri gruppi di oche a quanto pare conserva ancora il tipo e le caratteristiche delle oche comuni europee fin da molto prima degli inizi della storia. L'Oca selvatica è la varietà selvatica dalla quale si suppone che sia derivato il gruppo domestico comune. Eccetto dove è stata fatta la selezione per il bianco, il grigio e la miscela di grigio e bianco sono i colori prevalenti. Mentre sono inferiori in taglia rispetto alle razze più grandi migliorate, le oche comuni sono abbastanza grandi quando allevate e cresciute bene, tanto da rispondere alle ordinarie esigenze di mercato, e sono estremamente intrepide.

The Roman Goose. The Roman Goose is supposed to be the oldest of the improved varieties. Although the Italians gave little attention to color in fowls, it appears that from very early times white was [450] a preferred color, and is to-day the prevailing color of geese in those parts of Italy where geese are grown. A black- and- white or gray variety is also found in parts of Italy. Roman Geese are said to be precocious and prolific layers, from sixty to one hundred ten eggs from October to June being given as the recorded production of individuals. In size and general appearance they closely resemble our common geese. As a variety they are little known outside of Italy, but some authorities believe that the race has been an important factor in the development of common stocks throughout southern Europe.

L'Oca Romana. Si suppone che l'Oca Romana sia la più vecchia delle varietà migliorate. Anche se gli italiani danno poca attenzione al colore del pollame, sembra che da tempi molto antichi il bianco era un colore preferito, ed è oggi il colore prevalente delle oche in quelle parti dell'Italia dove le oche sono cresciute. Una varietà nera e bianca o grigia è pure rinvenuta in certe parti dell'Italia. Si dice che le Oche Romane sono ovaiole precoci e prolifiche, e da 60 a 110 uova da ottobre a giugno sono documentate come la produzione individuale riferita. In taglia e aspetto generale assomigliano assai alle nostre oche comuni. Come varietà sono poco conosciute fuori dell'Italia, ma alcune autorità credono che la razza è stata un importante fattore nello sviluppo dei gruppi comuni in tutta l'Europa meridionale.

The Pomeranian Goose. The Pomeranian Goose (also called the Saddleback Goose) is a common variety, apparently an improvement [451] of ordinary stock, found throughout Germany and southeastern Europe. In size it is intermediate between our common geese and the heavier improved European varieties. The color of the goose is usually white; of the gander, white with gray head, neck, back, and wings. While not known (under this name) in America, the variety is of special interest as the probable progenitor of both the Emden and the Toulouse. As the goose has been more of a favorite in communities settled by German-speaking races than elsewhere in the United States, it is entirely probable that some of this stock has from time to time been brought here and merged with our common stock.

L'Oca di Pomerania. L'Oca di Pomerania (anche chiamata Oca Sella/dal dorso ricurvo) è una varietà comune, apparentemente un miglioramento del gruppo ordinario rinvenuto in tutta la Germania e nell'Europa sudorientale. Per taglia è intermedia tra le nostre oche comuni e le più pesanti varietà europee migliorate. Il colore dell'oca è di solito bianco; del papero, bianco con testa, collo, schiena, e ali grigie. Mentre non è nota (sotto questo nome) in America, la varietà è di speciale interesse come probabile progenitrice dell'Emden (Bassa Sassonia) e della Tolosa. Siccome l'oca è stata più di una favorita in comunità popolate da razze di lingua tedesca che altrove negli Stati Uniti, è del tutto probabile che alcune di questo gruppo sono state qui portate di tanto in tanto e mescolate con il nostro gruppo comune.

The Emden Goose. The first of highly improved European stocks of geese to reach America was an Emden. The importation [452] by James Sisson of Rhode Island in 1826 is better authenticated than the claim that a Colonel Jaques of Massachusetts had imported some in 1821, though that claim may be correct. It is even quite possible, as the account of the introduction of Asiatic fowls shows, that occasional importations were made earlier. At first the Emdens were generally called here Bremen geese, Bremen being the port from which the first importation on record came. In England they were called Emden, importations to that country coming, as is supposed, from the port of Emden. The Emden Goose is described sufficiently for identification anywhere as a large white goose. The size is easily developed from the Pomeranian by selection or by crossing. According to the descriptions of early Emden geese in this country, those first imported were not invariably white, but often showed some gray.

L'Oca di Emden. La prima di gruppi europei di oche estremamente migliorati a giungere in America fu una Emden (Bassa Sassonia). L'importazione di James Sisson della Rhode Island nel 1826 è meglio autenticata rispetto all’affermazione che un Colonnello Jaques del Massachusetts ne aveva importate alcune nel 1821, sebbene tale affermazione possa essere corretta. È pure del tutto possibile, come dimostra il resoconto sull'introduzione di volatili asiatici, che le importazioni occasionali erano state fatte prima. Dapprima le Emden furono qui generalmente chiamate oche di Brema, essendo Brema il porto dal quale avvenne la prima importazione registrata. In Inghilterra erano chiamate Emden, le importazioni in quel paese avvenendo, come si suppone, dal porto di Emden. L'Oca di Emden per identificarla è ovunque sufficientemente descritta come una grande oca bianca. La taglia si è facilmente sviluppata dall’Oca di Pomerania con la selezione o con l’incrocio. Secondo le descrizioni delle prime oche di Emden in questo paese, quelle importate per prime non erano invariabilmente bianche, ma spesso mostravano un po’ di grigio.

The Toulouse Goose. The Toulouse Goose takes its name from the city of Toulouse, the capital of a department in southern France noted for its geese. It was brought to England probably about 1835-1845, and to this country from England many years later. It is not mentioned by Cocke (1843), and references to it in the decade following 1850 plainly show that the writers were dependent on English authors for their descriptions. It is probable that the variety became known here either in the latter part of that decade or early in the following decade. Like the Emden, it is sufficiently described for identification by a general description of size [453] and color. A very large, massive gray goose can hardly fail to be a Toulouse, or a grade bird not distinguishable from the pure or standard-bred type of the breed.

L'Oca di Tolosa. L'Oca di Tolosa prende il suo nome dalla città di Tolosa, capitale di un dipartimento della Francia meridionale celebre per le sue oche. Probabilmente fu portata in Inghilterra intorno al 1835-1845, e dall'Inghilterra in tale dipartimento molti anni più tardi. Non è menzionata da Cocke (1843), e le informazioni su di essa nella decade che segue il 1850 mostrano chiaramente che gli scrittori dipendevano dagli autori inglesi per le loro descrizioni. È probabile che la varietà divenne qui nota o nella seconda parte di quella decade o all’inizio della decade successiva. Come l'Emden, per identificarla è a sufficienza descritta da una relazione generale di taglia e colore. Un’oca grigia molto grande, massiccia, non può affatto riuscire a non essere una Tolosa, o un uccello di tipo non distinguibile dal tipo della razza allevato puro o standard.

Asiatic types of geese. The Asiatic types of geese include three varieties, two of which are classed as China Geese, and the third as the African Goose. References to these by early American writers leave no doubt that the type was quite well known through scattered specimens before 1840. It is quite reasonable to suppose that from an early period in the trade with the Orient, Asiatic races of geese, like the Chinese fowls, were brought in at intervals by vessels trading with China. The striking peculiarity of this type is the knob, or protuberance, developed on the head at the juncture with the [456] upper mandible. The shape is also different from that of the European races. In profile the body has a more oblong appearance; the carriage is more erect; the neck is long and slender, making, in the smaller varieties, a more graceful type. In color, too, there is a characteristic difference, the colored variety having a distinctly brown shade not found in domestic races of European ancestry. Notwithstanding these differences the Asiatic and European races interbreed freely and produce fertile offspring. A possible link connecting two types is found in the Russian geese, in which nobby protuberances develop on the heads of old birds, and which sometimes show, in their clay color, traces of the brown shade of the dark Asiatics.

Tipi asiatici di oche. I tipi asiatici di oche includono 3 varietà, di cui 2 sono classificate come Oche della Cina, e la terza come Oca africana. Le relazioni su di esse da parte dei primi scrittori americani non lasciano dubbi che il tipo era del tutto ben conosciuto attraverso esemplari diffusi prima del 1840. È del tutto ragionevole supporre che, a partire da un primitivo periodo dell’attività commerciale con l'Oriente, le razze asiatiche di oche, come i polli cinesi, vi furono portate a intervalli con navi in attività commerciale con la Cina. La particolarità impressionante di questo tipo è la sporgenza, o protuberanza, sviluppata sulla testa nella giuntura con la mandibola superiore. La sagoma è anche diversa da quella delle razze europee. Di profilo il corpo ha un aspetto più oblungo; il portamento è più eretto; il collo è lungo e snello, rendendo, nelle varietà più piccole, un tipo più aggraziato. Anche nel colore c’è una caratteristica differenza, avendo la varietà colorata una tonalità distintamente marrone non trovata nelle razze domestiche di stirpe europea. Nonostante queste differenze le racce asiatiche ed europee si ibridano liberamente e producono una discendenza fertile. Un possibile collegamento che unisce due tipi è rinvenuto nelle oche russe, nelle quali ottime protuberanze si sviluppano sulle teste di vecchi soggetti, e che talora mostrano, nel loro color creta, tracce della tonalità marrone delle asiatiche scure.

The China Goose.* There are two Standard varieties of the China Goose, the Brown and the White. A general description of shape has been given above. The size is about the same as that of the common goose. In color the Brown China is a brownish gray, darkest on the head and back; the White China is pure white.

L’Oca della Cina.* Ci sono 2 varietà standard dell’Oca della Cina, la Marrone e la Bianca. Una descrizione generale della forma è stata data in precedenza. La taglia è circa lo stessa di quella dell'oca comune. Di colore la Cina Marrone è una grigia tendente al marrone, più scuro su testa e schiena; la Cina Bianca è bianca pura.

* The China Geese are sometimes classed as ornamental, but though not popular, their undoubted adaptability to economic uses makes it proper to recognize them in this class.

* Le Oche della Cina sono talora classificate come ornamentali, ma, sebbene non popolari, la loro indubbia adattabilità a usi economici rende più corretto identificarle in questa classe.

The African Goose. As now known, the African Goose is in appearance a large Brown China, with the brown shade eliminated (in Standard exhibition specimens) from the plumage. Of the origin of this variety nothing definite is known. The confusion of names and the lack of definiteness in descriptions of early writers make it impossible, in many cases, to determine whether the geese they describe as "Chinese" and "African" are the same as the geese now known by those names. Early descriptions of the African Goose, however, attribute to it brown color (like the Brown China) and great size (unlike the Brown China), making it quite plain that the present distinction in color is one of the common tricks of breed making. The type is one not found in Africa, and considering the Chinese custom of developing size in practical poultry, it is much more reasonable to suppose that the China Goose in America is a refined, and the African Goose an enlarged, development of an intermediate size. Whether either type is of purely Asiatic blood may well be doubted. In the flocks of the African Goose usually seen, indications of mixtures with Toulouse or common [457] stock are often evident. The relation to the Brown China, too, is often manifest. No doubt continuous and somewhat irregular crossing has had much to do with these appearances, but it would be quite absurd to suppose that only recent crosses have influenced the development of these varieties.

L'Oca Africana. Come attualmente nota, l'Oca Africana ha l’aspetto di una grande Cina Marrone, con la tonalità marrone eliminata dal piumaggio (nei soggetti da esposizione standard). Sull'origine di questa varietà nulla di definito è noto. La confusione di nomi e la mancanza di precisione nelle descrizioni dei primi scrittori rende impossibile, in molti casi, determinare se le oche che loro descrivono come "Cinese" e "Africana" sono le stesse come le oche note ora con tali nomi. Tuttavia le prime descrizioni dell'Oca Africana le attribuiscono un colore marrone (come la Cina Marrone) e una grande taglia (diversamente dalla Cina Marrone), rendendo del tutto evidente che la presente distinzione in colore è uno dei trucchi comuni nel creare una razza. Il tipo è uno non trovato in Africa, e in considerazione dell’usanza cinese di sviluppare la taglia nel pollame vero e proprio, è molto più ragionevole supporre che l’Oca della Cina in America è un piccolo sviluppo di una taglia intermedia, e l'Oca Africana un grande. Se entrambi i tipi siano di sangue puramente asiatico può essere assai dubbioso. Nei gruppi dell'Oca Africana di solito osservati, sono spesso evidenti indicazioni di miscugli con gruppi Tolosa o comune. Inoltre la relazione con la Cina Marrone è spesso evidente. Senza dubbio un incrocio continuo e alquanto irregolare deve essere stato fatto con questi aspetti, ma sarebbe piuttosto assurdo supporre che solamente recenti incroci hanno influenzato lo sviluppo di queste varietà.

The American Wild Goose. While not, strictly speaking, a domestic race, the Wild Goose, also called Canadian Goose, is a factor of some importance in commercial goose culture. Along the North Atlantic coast considerable numbers are bred in captivity, the young being sold to hunters of wild geese for decoys. Where so bred they are largely used for crossing with domesticated races. The progeny of the cross is sterile, showing that this is a different species. The weight is about the same as the common goose, though the wild bird, because of its more compact form and shorter plumage, appears smaller. The color of the body is gray, the head and neck black, the cheeks having white marks; some brown color appears in the flight feathers of the wings.

L'Oca Selvatica Americana. Mentre categoricamente parlando non è una razza domestica, l'Oca Selvatica, detta anche Oca Canadese, è un fattore di qualche importanza nell’allevamento di oche commerciali. Lungo la costa del Nord Atlantico molti soggetti sono allevati in cattività, essendo i giovani venduti a cacciatori di oche selvatiche per fare i richiami. Dove vengono così allevati sono assai usati per l’incrocio con razze addomesticate. La progenie dell’incrocio è sterile, dimostrando che è una specie diversa. Il peso è circa lo stesso dell'oca comune, sebbene l'uccello selvatico, a causa della sua forma più compatta e di un piumaggio più corto, appaia più piccolo. Il colore del corpo è grigio, la testa e il collo sono neri, le guance hanno macchie bianche; del colore marrone si presenta nelle remiganti.

These are ordinary, average weights. A considerable proportion of stock of the heavier varieties is below the Standard weight for exhibition specimens, but many specimens are above these weights. Emden and Toulouse geese 5 pounds above Standard weights are not rare in America. In England these varieties are grown still larger, Emdens weighing 30 pounds for males and 28 pounds for females; Toulouse, 28 pounds for males and 26 for females. As a rule, only the Emden and Toulouse varieties are approved by goose growers wishing to breed a large variety pure. Both are used extensively for grading up common stock. As they run in America, where the Toulouse is far more popular, the Toulouse is larger than the Emden and many of the latter are poor layers. The African is also used to some extent for grading, but the difference in type makes it less desirable. On the other hand, the cross of the [458] Wild Goose and the African produces a mongrel of more attractive appearance than the cross of the Wild Goose on European varieties. The Toulouse is a nonsitter; the other varieties are all sitters. As layers the Chinese Geese are rated highest, producing usually from forty to fifty eggs a season. The Toulouse come next, then the Africans, with the Emdens last.

Questi sono pesi medi abituali. Una considerevole proporzione del gruppo delle varietà più pesanti è al di sotto del peso Standard per soggetti da esposizione, ma molti soggetti sono al di sopra di questi pesi. Le oche Emden e Tolosa con 5 libbre al disopra dei pesi standard non sono rare in America. In Inghilterra queste varietà sono ancora più grandi, le Emden pesando 30 libbre per i maschi e 28 libbre per le femmine; le Tolosa, 28 libbre per i maschi e 26 per le femmine. Come regola, solo le varietà Emden e Tolosa sono approvate da allevatori di oca che desiderano allevare una varietà grande pura. Ambedue sono usate estensivamente per incrociare il gruppo ordinario. Come si presentano in America, dove la Tolosa è molto più popolare, la Tolosa è più grande dell'Emden e molte della seconda razza sono scarse ovaiole. Anche l'Africana è usata in una certa misura per fare incroci, ma la differenza come tipo la rende meno desiderabile. D'altra parte l’incrocio dell’Oca Selvatica e dell'Africana produce un ibrido di aspetto più attraente rispetto all’incrocio dell'Oca Selvatica con varietà europee. La Tolosa è una non covatrice; le altre varietà sono tutte covatrici. Come ovaiole le Oche Cinesi sono valutate le maggiori, producendo di solito da 40 a 50 uova per stagione. Le Tolosa vengono appena dopo, poi le Africane, con l'Emden come ultima.

Ornamental geese. Only two varieties of ornamental geese are seen in America, and those rarely. The Sebastopol Goose, also called Danubian, is a white goose about the size of the common goose (usually a little smaller), with red bill and legs and long, slender, slightly curling feathers on the back and wings. The Egyptian Goose is a small goose said to be found throughout the continent of Africa, probably a distinct species. Though recognized and described in the Standard of Perfection, specimens are seen here only in collections. It is variegated in color, and is chiefly interesting to the student of poultry types from the fact that, of all the geese with which poultrymen come in contact, it is the only kind which shows the variety and brilliancy of color found in the natural types of our domestic fowls and ducks.

Oche ornamentali. Solo 2 varietà di oche ornamentali si vedono in America, e raramente. L'Oca di Sebastopoli, detta anche del Danubio, è un'oca bianca con circa la taglia dell'oca comune (di solito un po’ più piccola), con becco e gambe rossi, e con lunghe, sottili penne leggermente arricciate su schiena e ali. L'Oca Egiziana è una piccola oca che si dice presente in tutto il Continente Africano, probabilmente una specie distinta. Sebbene riconosciuta e descritta nello Standard of Perfection, i soggetti sono qui visti solo in collezioni. È di colore screziato, ed è principalmente interessante per lo studioso dei tipi di pollame per il fatto che, di tutte le oche con le quali i pollaioli entrano in contatto, è l'unico tipo che mostra la varietà e lo splendore di colore trovato nei tipi naturali dei nostri polli e anatre domestici.

Swans. The White Swan is the only familiar variety of its species, the Black Swan being rarely seen. Each is presumed to be free from other color. The rarity of the birds and their large size and ugly disposition when handled make it impracticable to apply in their breeding the methods used for common kinds of poultry. While ornamental, they are of little interest to the fancier.

Cigni. Il Cigno Bianco è l'unica varietà familiare della sua specie, essendo il Cigno Nero raramente visto. Ciascuno è ipotizzato essere privo dell'altro colore. La rarità degli uccelli e la loro grande taglia e la minacciosa indole quando maneggiati rende impraticabile applicare nel loro allevamento i metodi usati per tipi comuni di pollame. Sebbene ornamentali, sono di piccolo interesse per l’appassionato.